9. Boombevrijdingsdag

Deze blog draag ik op aan mijn dochter Ida

20 km rechte weg ancienne voie romaine tussen Vittel en Mrtigny les Bains

GR7 ten noorden van Martigny-les-Bains
klik voor vergroting

Het is 9 maart 2014 en wandelend over een oude Romeinse weg in N.-O. Frankrijk lees ik het landschap. De weg loopt over een afstand van ruim 20 km kaarsrecht door het open land, van heuveltop naar heuveltop en zij biedt magnifieke vergezichten. Je ziet voor je hoe het landschap er in de Romeinse tijd uit gezien zou kunnen hebben: aan weerszijden van de weg een greppel, dan een één of twee kilometer brede strook bouwland om vanaf de weg goed zicht te hebben, en achter dat bouwland dichte bossen en af en toe een vallei met uitzicht op een groepje boerderijen. De (romaanse) kerkjes zijn van later datum. De 2000 jaar oude fundering van de weg is nog geheel intact en her en der zichtbaar. Zelfs het plaveisel lijkt op sommige plaatsen origineel. Het Romeinse motto was ‘alsmaar rechtdoor’ en door de lichte glooiingen nodigt de weg uit om bewandeld te worden. Voor Caesar’s troepen gold: ‘Mijlen maken!’.

Net als overal elders in Europa vindt ook in La Lorraine schaalvergroting in de landbouw en kaalslag in het landschap plaats. Perceelsgrenzen worden geslecht, bosjes, hagen en overhoekjes worden ‘opgeruimd’, maar ondanks dat vind ik het landschap ter plekke nog bijzonder fraai. Het weer helpt hier zeker mee, zo ook de talloze Alouettes des champs, waarvan het gezang contrasteert met de eindeloze stilte. Opeens doemt er in de verte een lange rij recent aangeplante vruchtbomen op, in de berm van deze millennia-oude weg. Ze staan er precies zoals ze er moeten staan, denk ik: ver genoeg van het wegprofiel om beladen karren (sorry, tractoren) niet te hinderen en vanuit de verte versterken ze prachtig het beeld van de kaarsrechte weg. Kan je je in dit landschap iets mooiers voorstellen dan de aandacht die geschonken wordt aan de verfraaiing ervan? Een verfraaiing bovendien, die zonder enige twijfel past in de eeuwenoude traditie van vruchtbomen langs de weg?

Dichterbij gekomen zie ik dat er allerlei soorten tussen zitten: appels, peren, mirabellen, kweeperen, kersen, tientallen van elke soort. Welke vruchtbomen hebben die Romeinen van destijds allemaal over hun rijk verspreid? Deze bomen zijn een jaar of drie geleden aangeplant en mijn wandelgenoot en ik mijmeren over het aanplanten van vruchtbomen langs alle grote wandelroutes en pelgrimspaden dwars door Europa, bij wijze van routemarkering. En dan valt mijn oog op de knellende boombanden. Dit mooie initiatief lijkt in de kiem gesmoord te worden! De nazorg voor de jonge bomen in de jaren na de aanplant is achterwege gebleven en de dunne stammetjes worden intussen in hun diktegroei zodanig geremd dat de kroon het loodje gaat leggen. De nieuwe sapstroom komt al op gang, de knoppen zwellen reeds, maar sommige exemplaren zijn al helemaal klem gegroeid in de boomband die bedoeld was om stevigheid te bieden. Dit schreeuwt om verlossing!

boombevrijding langs ancienne voie romaine tussen Vittel en Mrtigny les Bains (2)boombevrijding langs ancienne voie romaine tussen Vittel en Mrtigny les Bains (12)Ik kan het niet laten en ik ga bomen bevrijden. Van enkele tientallen exemplaren die stevig genoeg zijn om zonder steunpaal de wind te trotseren, verwijder ik de knellende banden. Bij sommige trek ik ook de steunpaal omver, omdat die tegen de bast aanschuurt en wonden veroorzaakt. En zonder dat ik het me in eerste instantie bewust ben, verbind ik me door deze handeling met deze bomen, met deze Romeinse weg, met dit stukje Frankrijk. Tevreden kijk ik terug op het resultaat en de verzamelde boombanden hang ik op aan de laatste boompaal. Voldaan na gedane zaken verlang ik naar een volgende wandeling over deze weg, over een jaar of 5. Dan wil ik zien hoe fier en dik de bomen erbij staan; bomen die een beetje ‘mijn bomen’ zijn geworden.

5 comments

    1. Merci bien! Ik komt overigens binnenkort een blog over de dunne scheidslijn tussen het nemen van je verantwoordelijkheid en bemoeizucht. Wat denkt die Hollander wel bij het betreden van onze anciennes voies romaines!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>